Als je een eigen huis hebt en gaat scheiden, moet er veel geregeld worden, zeker als je een hypotheek hebt. Wie bepaalt de waarde van het huis? Hoe wordt de overwaarde verdeeld? Moet het worden verkocht? Of wil één van de partners in het huis blijven wonen en zo ja, is dat financieel haalbaar?
De wet- en regelgeving rondom een hypotheek en scheiding is complex. Je krijgt te maken met de bank, de makelaar, de echtscheidingsbemiddelaar, de belastingdienst en de hypotheekadviseur. Reden genoeg om deskundig advies in te winnen. Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten.
Het begint met een waardebepaling door een onafhankelijke makelaar. Beide partners hebben recht op de helft van de waarde van de woning, tenzij bij de notaris een andere verdeling is vastgelegd. Als de woning meer waard is dan de hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Vooral als de hypotheek al langer loopt zal dit het geval zijn. Als je samen eigenaar bent van het huis moet de overwaarde naar rato worden verdeeld. Bij een onderwaarde, als de hypotheekschuld groter is dan de woningwaarde, gebeurt precies hetzelfde. In het geval het huis op naam van een van de partners staat, vindt geen verrekening van de over- of onderwaarde plaats.
Na een echtscheiding kun je het huis verkopen en de opbrengst (verkoopwaarde min de hypotheekschuld) delen en gebruiken om een nieuwe start op de woningmarkt te maken. In veel gevallen blijft een van de partners na een scheiding in het huis wonen. Dat vraagt het nodige rekenwerk.
De partner die in het huis blijft wonen moet genoeg financiële ruimte hebben om de hele hypotheekschuld voor zijn of haar rekening te nemen. Bij een overwaarde moet ook de vertrekkende partner worden uitgekocht. Dit betekent een flinke verschuiving van de financiële verplichtingen. Als je de hypotheek na een scheiding op één naam zet moet je rekening houden met strengere regels dan in de oude situatie waarbij je samen verantwoordelijk was voor de financiële verplichtingen.
Kies bij een scheiding voor duidelijkheid en heldere afspraken. Dat geeft rust in een roerige periode waarin je veel zaken in korte tijd moet regelen. Onze hypotheekadviseurs zijn gecertificeerd als echtscheidingsspecialist en nemen je deze zorgen graag uit handen. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek.
Natuurlijk heb je bij een scheiding niet alleen te maken met de verkoop van je huis en hypotheekafwikkeling. In sommige gevallen is het zinvol een scheidingsmediator in te schakelen. Wij verwijzen je graag door naar een van onze samenwerkingspartners. Dit zijn betrouwbare partijen die ook samenwerken met diverse professionals, zoals kindertherapeuten, notarissen en fiscalisten in de regio. Zij helpen je graag om je scheiding op maat te regelen. Wij brengen je graag in contact met de juiste partij.
Maak nu een afspraak voor een gratis 1e hypotheekgesprek.
0183 67 29 99hypotheken@vanekeren.nl