Er zijn drie bronnen van aansprakelijkheid
Wat is het verschil tussen schuld- en risicoaansprakelijkheid
Bij schuldaansprakelijkheid moet er sprake zijn van verwijtbaarheid door de veroorzaker. Bij risicoaansprakelijkheid speelt ‘schuld’ geen rol. Als het risico zich voordoet, ben je aansprakelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor de eigenaar van een opstal en de bezitter van dieren.
Hoe zit het met de extra bescherming aan jonge, niet- gemotoriseerde verkeersdeelnemers?
Is het kind jonger dan 14 jaar dan zijn de onderstaande regels van toepassing:
En als het kind 14 jaar of ouder is?
De voetganger of fietser krijgt minimaal 50% van zijn schade vergoed, ook als er sprake is van eigen schuld. Afhankelijk van de mate van schuld van beide partijen wordt de overige 50% verdeeld.
Op het werk ben ik van de stelling afgevallen. Wie dekt de schade aan mijn kleding- en letselschade?
Het uitgangspunt is dat de werkgever aansprakelijk is. Je werkgever kan alleen onder de aansprakelijkheid uitkomen als hij kan aantonen dat hij zich aan de zorgplicht heeft gehouden. Je werkgever moet bijvoorbeeld zorgen voor veilige werkomgeving, goede veiligheidsinstructies en toezicht houden. De bewijslast ligt dus bij de werkgever. Alleen als je de schade opzettelijk hebt veroorzaakt of bewust roekeloos bent geweest, bestaat de mogelijkheid dat je de schade niet (volledig) krijgt vergoed.
Onze toegevoegde waarde is je te helpen indien je schade hebt opgelopen of aansprakelijk wordt gesteld. Neem contact op met één van onze schadebehandelaars. Zij helpen je graag om je schade te verhalen of je bij te staan bij aansprakelijkheid. Jouw zorg is onze zorg.
Maak nu een afspraak voor een gratis 1e hypotheekgesprek.
0183 67 29 99hypotheken@vanekeren.nl