Autoverzekering afgesloten en geen omkijken meer naar. In principe is dat het geval als je je verzekeringen bij ons regelt. Wel zullen er altijd ontwikkelingen zijn die voor jou als klant – in dit geval als autogebruiker – nieuwe mogelijkheden met zich meenemen. Dus, hoe zit het met jouw autoverzekering in 2020? De volgende ontwikkelingen kunnen daar invloed op hebben.
Verliesdraaiende verzekeraars: merk jij iets van de premieverhogingen?
Met een lagere inkomende premie dan de uitgaande schade en kosten, draait de markt voor motor WA-verzekeringen al sinds 2008 verlies. Wat dat voor jou betekent? Om de toenemende schadelast te dekken, hebben verzekeraars de afgelopen tijd al verschillende premieverhogingen doorgevoerd. Nu moet nog uitwijzen of deze verhogingen voldoende zijn. De Nederlandse Bank geeft aan dat de markt sinds afgelopen jaar voorzichtig lijkt te herstellen.
Even leek de conclusie dat deze toename van schadelast voornamelijk van elektrische auto’s vandaan kwam, omdat elektrische auto’s twee keer zo vaak schade blijken te hebben dan brandstofauto’s. Toch was deze conclusie iets te voorbarig en zat er in ieder geval meer achter. Elektrische auto’s zijn vrijwel allemaal leaseauto’s, waarvan de bestuurders meer kilometers maken én bijna alles aan hun auto laten herstellen. Meer technologie, maar ook duurdere technologie en onderdelen in nieuwe (elektrische) auto’s laten de schadelast zo sneller toenemen.
Leaseauto’s: ben je ook dan goed verzekerd?
Uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) blijkt dat Nederland met 1.128.000 een recordaantal leaseauto’s telt. Vooral private lease is steeds populairder. Een jaar geleden was dit nog 13% minder.
Maar waarom private lease? Private lease wordt een nieuwe manier van autorijden genoemd. In plaats van te kopen, lease je de auto voor langere tijd. Dit gebeurt al veel zakelijk, maar is nu dus ook privé erg populair. Private lease maakt het mogelijk een nieuwe auto te rijden zonder dat je er in één keer een groot bedrag voor neer hoeft te leggen. Let hier altijd goed op wat er precies bij in zit qua verzekeringen en opbouw van schadevrije jaren. De meeste leasemaatschappijen verzekeren jouw auto all risk. Wel is dit een belangrijk punt om te checken, net als aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld inzittenden. Is jouw autoverzekering in 2020 dan nog up to date?
Een autoverzekering op basis van rijgedrag
Rijgedrag van invloed op je premie. Eigenlijk heel terecht, toch? In Nederland zien we dit dan ook steeds meer in de vorm van een rijgedragverzekering. Je rijstijl wordt bepaald aan de hand van vijf onderdelen:
- Snelheid
- Bochten
- Remmen
- Optrekken
- Telefoongebruik
Maar hoe wordt je premie dan bepaald? Helaas zijn onze auto’s nog niet zo slim dat ze volledig zelf ons rijgedrag vastleggen. Wel zijn er speciale Apps of Chipins om in te pluggen in je auto en de informatie over je rijgedrag vastleggen. Vanzelfsprekend behoud je hier gewoon je privacy en wordt deze info niet met derden gedeeld. Bij Van Ekeren kunnen we deze verzekering nog niet aanbieden.
Jouw autoverzekering in 2020: welke dekking moet je kiezen?
Wat is voor jou dan een passende autoverzekering in 2020? Wij helpen je op weg. Je maakt een keuze uit drie verschillende smaken:
- Een WA (wettelijke aansprakelijkheid) autoverzekering dekt de schade waarvoor jij als autobezitter wettelijk aansprakelijk bent. Deze keuze is het minimale en daarbij ook verplicht. Let op! De schade aan je eigen auto wordt hierbij niet vergoed.
- Een tweede keuze is WA + beperkt casco. Deze verzekering biedt wel dekking tegen schade aan je eigen auto. Hoeveel dit is, is afhankelijk van je eigen risico. Je kunt hierbij denken aan situaties als diefstal, brand, ruitbreuk en weersomstandigheden als hagel of storm.
- De toch wel aan te raden keuze is WA + volledig casco. Deze verzekering wordt ook wel gewoon een all risk autoverzekering genoemd. Schade aan je eigen auto is in bijna alle gevallen goed verzekerd. Hieronder valt bijvoorbeeld een zelf veroorzaakte aanrijding, slippartij, vandalisme, te water raken of technische gebreken.
Hiernaast zijn er nog aanvullende opties als inzittendenverzekering (SVI of OIV), pechhulp, rechtsbijstand, aankoopwaardegarantie en no-claimbescherming.
Hoe zit het nu precies met schadevrije jaren?
Schadevrije jaren gaat over meer dan alleen een jaar dat je geen schade rijdt. Maar hoe zit het dan precies?
Autoverzekeraars werken met bonus-malusregelingen of -ladders. Hier wordt de korting op je premie mee geregeld: korting die je krijgt voor ieder jaar dat je geen schade rijdt of claimt. Bonus betreft de premiekorting die je krijgt en malus de premietoeslagen. Weet jij hoe jouw ladder eruit ziet? Belangrijk zijn hier:
- Het aantal treden met kortingspercentages
- Maximale bonussen (70-85%)
- Maximale premietoeslagen of malussen (0-40%)
Laat je niet verleiden door hoge kortingspercentage en richt je vooral op je basispremie. Tegenover hoge bonussen staan namelijk 5 schadevrije jaren die je weer zakt. Hierbij is het risico dat je na het indienen van meerdere claims zelfs negatief komt te staan, waarbij je dus toeslagen betaalt (malus).
Belangrijk! Schadevrije jaren bouw je op per verzekeringspolis, per auto en per verzekeringsjaar.
Welke dekking past dan het beste bij mij?
Welke dekking het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren: je primaire gebruik, aantal kilometers per jaar, wanneer je je rijbewijs gehaald hebt en je schadevrije jaren, bijvoorbeeld. Je autoverzekering berekenen doe je bij ons heel gemakkelijk online. Kom je er niet uit en wil je meer advies wat nu het beste bij je past? Neem dan zeker even contact met ons op. Wij helpen je alle opties op een rij te zetten en nemen de uitgebreide vergelijkingen graag voor je uit handen.