1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Inzichttool
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Je wilt de hypotheek verhogen voor een verbouwing? Wij hebben de ultieme gids geschreven voor de verbouwingshypotheek.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Allereerst is het goed om te vertellen dat een verbouwingshypotheek geen aparte hypotheekvorm is. Bij het afsluiten van een verbouwingshypotheek verhoog je je (bestaande) hypotheek, sluit je de hypotheek over of sluit je een tweede hypotheek af om op die manier jouw geplande verbouwing te financieren. Er zijn dus verschillende manieren om de verbouwing te kunnen bekostigen. Graag vertellen we je alles over deze verschillende vormen en alles wat bij een verbouwingshypotheek komt kijken.

De huidige hypotheek (onderhands) verhogen

Het is mogelijk om de huidige hypotheek onderhands te verhogen. Het kan zo zijn dat bij de destijds afgesloten hypotheek de inschrijving van de hypotheek hoger dan het daadwerkelijk geleende bedrag. Bij het tekenen van het bindend aanbod kan er gekozen worden voor een verhoogde inschrijving en moet er een bedrag opgegeven worden. Alleen door dit te doen kan de hypotheek onderhands verhoogd worden. Een voorwaarde daarbij is wel dat er onder andere opnieuw naar het inkomen en de waarde van de woning zal worden gekeken. Omdat er voor het onderhands verhogen van de hypotheek geen notaris nodig is, brengt dit ook geen extra kosten met zich mee.

Waarom zou je de hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Uiteraard zijn er meerdere wegen welke naar Rome leiden. Er zijn dus ook andere manieren om je verbouwing te bekostigen dan alleen het verhogen van je hypotheek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een persoonlijke lening. Toch zijn er een aantal belangrijke te benoemen voordelen voor het verhogen van de hypotheek. Wij zetten een aantal van deze voorwaarden hieronder voor je op een rijtje:

  • De aantrekkelijke voorwaarden die horen bij een hypotheek gelden nog steeds als jij besluit deze te verhogen, zo kan je bijvoorbeeld de aflossing over twintig jaar spreiden;
  • Ook heb je bij je verbouwingshypotheek recht op hypotheekrenteaftrek. Let wel op; hier hangen wel bepaalde voorwaarden aan;
  • Omdat de marktwaarde van je huis na de verbouwing hoger is, zal je hypotheek zich eerder in een lagere risicoklasse bevinden. Door deze hogere marktwaarde is het ook mogelijk renteverlaging te krijgen.

Wanneer je een nieuw huis koopt kan het erg voordelig zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren. Wanneer jouw verbouwwerkzaamheden namelijk energiebesparing opleveren, kun je bij een nieuwe woning tot zes procent van de koopsom extra lenen. Er zijn ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen wil je je hypotheek verhogen voor een verbouwing. Deze bespreken we hieronder.

De voorwaarden voor het onderhands verhogen van de hypotheek

Aan het onderhands verhogen van de hypotheek kleven een aantal voorwaarden. Je moet rekening houden met het volgende:

  • Het inkomen dient opnieuw getoetst te worden;
  • De hypotheek onderhands verhogen is alleen mogelijk bij overwaarde op de woning;
  • Je bent gebonden aan een maximumbedrag.

Maar er zijn ook andere opties: de hypotheek oversluiten

Je kunt de huidige hypotheek ook oversluiten. Je lost dan je huidige hypotheek af om vervolgens een nieuwe hypotheek te openen. Zo ben je weer vrij in de mogelijkheden wat betreft de rentevaste periode, het rentetarief en de hypotheekverstrekker. Het oversluiten van je hypotheek is vooral voordelig als de huidige rentestand lager is dan de rentestand die gold op het moment dat je je hypotheek afsloot. Maar let wel goed op; je kunt een boete krijgen voor het oversluiten van je hypotheek én het afsluiten van de nieuwe hypotheek brengt ook extra kosten met zich mee. Het is daarom verstandig om een betrouwbare partner te raadplegen voor advies wanneer je van plan bent je hypotheek over te sluiten.

Waarom zou ik kiezen voor het oversluiten van de hypotheek?

Wederom zijn er ook een aantal voorwaarden verbonden aan het oversluiten van de hypotheek. We hebben de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje gezet:

  • Houd rekening met de Nationale Hypotheek Garantie;
  • Mogelijk moet je boeterente betalen bij het oversluiten van de hypotheek;
  • Je sluit een nieuwe hypotheek af en dus betaal je opnieuw voor alle kosten welke komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek.

En dan is het afsluiten van een tweede hypotheek ook nog mogelijk

Tot slot is er de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. Als je overwaarde hebt op je huis kun je een tweede hypotheek nemen naast de hypotheek die je op dat moment al hebt lopen. Anders dan bij het oversluiten van je hypotheek is het hierbij wel noodzakelijk om opnieuw naar de notaris te gaan, en helaas horen de notatiskosten hier ook bij.

De voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek

Er zijn dus ook een aantal belangrijke voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Je gaat tenslotte een nieuwe hypotheek aan. Hou daarom rekening met de volgende voorwaarden: • Het inkomen dient ook met een tweede hypotheek opnieuw getoetst te worden;

  • De huidige waarde van je woning;
  • Het soort verbouwing;
  • Is de huidige hypotheek nog passend in jouw situatie?

Om te bepalen of jij voldoet aan de voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek is het goed om een hypotheekadviseur te raadplegen. Op basis van de factoren die hierboven genoemd zijn kunnen wij bepalen óf, en zo ja hoe hoog je tweede hypotheek maximaal mag zijn. Verder is het belangrijk om te beseffen dat de totale hypotheek, dus je huidige en je tweede hypotheek bij elkaar opgeteld niet hoger mag zijn dan je huidige woningwaarde. Vaste lasten die je hebt, denk hierbij aan leningen of een leaseauto worden ook meegenomen in het besluit hoe hoog je tweede hypotheek mag zijn.

De kosten die horen bij het verhogen van je hypotheek

Wanneer je besluit je hypotheek te verhogen via een onderhandse verhoging brengt dit zoals eerder gezegd geen kosten met zich mee. Dit is omdat je hiervoor niet naar de notaris hoeft te gaan en de woning ook geen nieuwe taxatie nodig heeft. Wanneer je ervoor kiest om een tweede hypotheek te nemen zijn er wel extra kosten waar je rekening mee dient te houden. Dit zijn de volgende kosten:

  • Taxatiekosten voor het opnieuw taxeren van je woning;
  • Notariskosten die horen bij het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving in het kadaster;
  • Advieskosten voor het hypotheekadvies over jouw tweede hypotheek.

Kosten voor het verhogen van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar

Toch is er ook nog een voordeel; elk van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Tijdens de jaarlijkse belastingaangifte kun je de kosten die je gemaakt hebt aftrekken van je inkomen in box 1. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar, en enkel in het jaar waarin je ook daadwerkelijk de kosten hebt gemaakt. Een uitsluitende voorwaarde is dat de verhoging van je hypotheek alleen gebruikt wordt om je huidige woning te verbouwen.

Een tweede huis kopen? Ook hiervoor kun je je hypotheek verhogen

Wil jij naast je huidige woning graag nog een tweede woning kopen? Wanneer je overwaarde hebt op je huidige woning kun je deze gebruiken om de hypotheek te verhogen voor het kopen van een tweede woning. Wanneer de waarde van je huidige woning hoger is dan de hypotheekschuld die je op dat moment hebt, heb je overwaarde op je woning. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken voor het kopen van een tweede huis. Maar wat als je nou geen overwaarde op de woning hebt? Is het dan onmogelijk om een tweede huis te kopen? Zeker niet, hiervoor geldt ook nog een andere mogelijkheid; een tweede hypotheek afsluiten. Een kanttekening hierbij is dat er extra voorwaarden zijn waar jij je aan dient te houden, en ook niet elke bank in Nederland biedt deze mogelijkheid aan. Om het extra ingewikkeld te maken verschillen de voorwaarden waar je aan moet voldoen ook nog eens per bank. Hieronder geven we je een overzicht van de drie méést voorkomende voorwaarden:

  • Vaak stelt de bank de eis dat je niet permanent mag wonen in je tweede woning. Er wordt vaak een grens van zeventig procent gesteld;
  • Ook aan de bouw van de woning hangen voorwaarden. Het kopen van een recreatiewoning (die al dan niet verplaatsbaar is) kan vaak niet gefinancierd worden met een tweede hypotheek. De woning moet namelijk op een fundering zijn gebouwd.
  • Er is ook eigen geld nodig. Meestal mag je van de bank maximaal 80 procent financieren met de tweede hypotheek.

 Verbouwingshypotheek aanvragen bij Van Ekeren 

Zoals beschreven zijn er meerdere opties mogelijk voor het financieren van jouw verbouwing. Het plannen van een verbouwing is vaak een hoop werk, waarin er veel zaken op je afkomen. Juist omdat er zoveel op je afkomt is het goed om een betrouwbare partner te hebben die jou van al het advies kan voorzien welke nodig is als het gaat om de aanvraag en afhandeling van de verbouwingshypotheek. Wil jij je woning verbouwen en hiervoor de hypotheek verhogen? Dan staan wij voor je klaar! Plan vrijblijvend een afspraak in bij Van Ekeren zodat we kunnen kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Contact